Medikai įspėja: po atostogų grįžę mokiniai dalijasi ne tik kalėdiniais įspūdžiais, bet ir virusais
2023-12-18 | AAS „BTA Baltic Insurance Company“

Šventinis laikotarpis neatsiejamas nuo kelionių. Aplankyti artimųjų keliaujama į kitus miestus, o šventinę savaitę, kurią moksleiviai atostogauja, šeimos neretai paskiria ir tolimesnėms kelionėms. Medikai pastebi, kad po tokių kelionių neretai paūmėja sergančiųjų kiekis. Į mokyklas grįžę vaikai po atostogų dalijasi ne tik kalėdiniais įspūdžiais, bet ir virusinių ligų užkratu.

Žiemą sergančiųjų pagausėjimas, ypač vaikų – natūralus ir įprastas reiškinys, mat mokyklose ir darželiuose po rudeninių ir žiemos atostogų būna daug žmonių. Taigi, ir idealios sąlygos virusams plisti. Prie ligų sukėlėjų plitimo prisideda ir prasta pastatų ventiliacija.

„Vertindami papildomo sveikatos draudimo turėtojų susirgimų statistiką, pastebime, kad šaltuoju metų laiku sergančiųjų skaičius išauga. Be abejo, dominuoja peršalimo ligos, neretai jos užpuola ne čia, Lietuvoje, o ir išvykus į svečias šalis. Savo klientus visada raginame ligų sezonui ruoštis iš anksto. Daugelio susirgimų galima išvengti skiepijantis, atliekant kraujo tyrimus, nustatančius vienokių ar kitokių vitaminų trūkumą“, – dėsto Gediminas Bulenokas, BTA Asmens draudimo produktų vadovas.

Vaikai serga dažniau

Apie tai, kad ligų sezonui vaikus reikėtų ruošti iš anksto, kalba ir „Telesante“ šeimos gydytoja Natalija Vaicekauskienė. Anot jos, stiprinti organizmą ir grūdintis reikėtų dar vasarą. Bendri sveikatinimosi principai galioja visoms vaikų amžiaus grupėms. Jiems reikia vitamino D, žuvų taukų, Omega-3 vitaminų. Taip pat būtina visavertė mityba, įskaitant daug daržovių ir vaisių.

„Buvimas lauke taip pat labai svarbus. Tik reikėtų prisiminti, kad negalima vaiko perrengti. Perkaitimas ir staigūs temperatūrų pokyčiai imunitetui labai nepatinka. Vaikų apranga tokiu metų laiku turėtų būti kokybiška, funkcionali ir kvėpuojanti“, – teigia gydytoja.

Pasak jos, šiuo metų laiku vaikus stebėti reikėtų itin atidžiai. Ypatingai jauno amžiaus, visai neseniai pradėjusius eiti į darželį.

„Jeigu jums atrodo, kad jie serga dažniau, jūs neapsigaunate. Taip yra iš tikrųjų. Darželinukai, kurie dar tik pradeda masinę socializaciją, iš tiesų serga dažniau. Jiems tenka pirmą kartą susidurti su visais įmanomais ligų sukėlėjais. Be to, pati vaiko sistema auga, bando save, kovos su ligų sukėlėjais būdus. Vėliau viskas susitvarko. Paaugę vaikai serga taip pat dažnai, kaip ir kitos amžiaus grupės“, – sako N. Vaicekauskienė.

Užsienyje – papildomos rizikos

Vis daugiau šeimų tarpušventį išnaudoja kelionėms, o kai kurie, išvykę po Kalėdų, užsienyje praleidžia ir Naujųjų naktį. Be abejo, dažniausiai pasirenkamos šiltosios kryptys: Egiptas, Turkija, Tenerifė ir pan.

Tiesa, N. Vaicekauskienė perspėja, kad keliaujant su vaiku atsiranda papildomų rizikų. Pavyzdžiui, labai aktuali viduriavimo problema. Maisto spektras užsienyje paprastai būna visai kitoks nei tas, prie kurio vaikas pratęs Lietuvoje. Tai gali sukelti virškinimo problemų. Kitas pavojus – temperatūrų skirtumas. Kai jis labai didelis, vaikui gali išsivystyti sloga, gerklės perštėjimas ir panašios peršalimo ligos. Tokiu atveju šeimos gydytoja ragina nedvejoti ir su mediku pasikonsultuoti nuotoliu.

„Tokiose situacijose labai daug priklauso nuo vaiko amžiaus. Su šešiolikmečiu juk jau gali kalbėti kaip su suaugusiu. Su metų, dvejų ar trejų vaiku daug sudėtingiau. Šalia visada turi būti suaugusysis, kuriuo vaikas pasitiki. Paprastai naudojame vaizdo formatą, kad vaikas galėtų parodyti, kur skauda ar pan. Visgi specifika tokia, kad kalbiesi su tėvais, atsakai į jų klausimus“, – aiškina „Telesante“ gydytoja.

Iš šventinių atostogų užsienyje grįžtančios šeimos neretai parsiveža ir ligų sukėlėjų, kuriais vėliau pasidalina darbo ar mokymo įstaigose. Rečiau keliaujantiems tėvynainiams užsieniniai, imuninei sistemai mažiau pažįstami patogenai gali sukelti ir sunkių sveikatos sutrikimų, kurių simptomai gali varijuoti nuo įprastinės slogos iki sunkių virškinimo sutrikimų.

Kelionėje pastebėjus nerimą keliančius simptomus, drąsiai naudotis nuotolinių konsultacijų galimybe ragina ir BTA ekspertas G. Bulenokas. Anot jo, tokie pasitarimai yra geriausias būdas neleisti negalavimams sugadinti šeimos atostogų.

„Nuotolines konsultacijas esame įtraukę į standartinį papildomo sveikatos draudimo paketą ir labai džiaugiamės, kad klientai vis aktyviau naudojasi šią paslauga. Kelionės skirtos poilsiui, o ne stresui dėl prastėjančios vaikų sveikatos. Vienas skambutis gydytojui paprastai sugrąžina tėvams atostogų ramybę“, – teigia G. Bulenokas.

Pastatų priežiūra žiemą: sniegas ir ledas gali sukelti paslėptų pažeidimų
2023-12-15 | AAS „BTA Baltic Insurance Company“